Sardinie a Morava mají stejnou rozlohu, ale mořské pobřeží má Sardinie o 1800 km delší. Také nejvyšší kopec PUNTA LAMARMORA přesahuje svými 1 800 m n.m. Praděd. Lidí tam ale bydlí jen půldruhého milionu a to ještě natlačených v několika městech. Na plážích a na kopcích sotva někoho z domorodců potkáme a po sezóně bude i návštěvníků poskrovnu. Název Sardinie není od sardinek, ani od kmene původního Sardů, ale pramení ze slova sandalion – tvar lidské šlépěje, o čemž lingvisté dodnes vedou spory.
O Sardinii se říká, že je růžová. Není to pravda, protože růžové jsou jen pivonie, plameňáci a sardinky. Dost možná nic z toho neuvidíme a musíme se spokojit s modrou, která nás ale určitě nezklame. Kolem ostrova je jí nekonečně a je s podivem, že už mnoho staletí př.Kr. sem dokázaly připlout lodě iberské, fénické, kartaginské, později římské, arabské, byzantské, janovské a tak dále. Protože po každém tedy něco zůstalo, doporučujeme vzhledem k devíti dnům pobytu si toho moc nevšímat. Snad prohlédneme alespoň jeden NURAG. Na ostrově jej jich plno. Tato kamenná stavba neznámého původu je i neznámého účelu a proto v nás nenechá žádnou informační stopu. Fascinující strmé útesy, pod kterými příboj prohlubuje tajemné jeskyně, proložené 900 km bílých pláží, budou pravděpodobně středem naší pozornosti. V našem termínu prší prý jen vyjímečně a kdyby přece, muzea i vinárny jsou otevřené i po sezóně.
TERMÍN: 8. – 20. 9. 2023 (13 dní)
CENA: 14 800 Kč/os.
V ceně je doprava osob a materiálu, kol, kajaků, dopravní obsluha túr, trajekty.
1.den ve 13.00 odjezd z Brna od kanceláře Vikingtouru, přes Vídeň, Graz, Klagenfurt, Udine…. provizorní nocleh
2.den Udine, Civitavechia, odtud trajekt do Olbia
3. den vyrážíme z Olbia (60 tis. obyvatel, název až ze 30.let min. století, znamená „šťastný“), na kajaku ze zátoky Golfo di Olbia, kolem smaragdového pobřeží (které už je ale prodané, koupil je v r.1962 šejk Aga Khana) a mysu Figari do osady GOLFO ARANCI (pomerančový záliv)
4. den kajaková etapa Porto Rotondo a Portiso do Capriccioli
5. den plavba do Cannigione přes Porto Pervero a Porto Cervo
6. den poloostrov CAPO D´ORSO se skalou jako medvěd, plavba přímo k severu k souostroví La Maddalena, zřejmě nejkrásnější z naší cesty, desítky ostrovů tvoří národní park s bílými a žlutými skalami, navštívíme museum a vilu G. Garibaldiho – otce italské nezávislosti. Korsika je odsud už jen pár záběrů pádlem.
7. den na poloostrově CAPO DEL FALCONE prohlédneme městečko STINTINO, odkud je už jen 2 km na ostrov ASINARA. Pokračujeme kajakem do SANTA TERESA DI GALLURA, pak už následuje COSTA PARADISO, na dně kotle, obklopeného 250 m vysokými skalami čeká známá pláž TINNARI s barevnými oblázky.
8. den přejezd autem pobřežím Costa paradiso do městečka Argentiera (bývalé hornické osady s pozůstatky těžebních mechanismů, skvělou pláží a vynikajícím vínem)
9. den opět na kajaku pokračujeme k perle této oblasti, jeskyni GROTTA DI NEPTUNO, do které přímo vplujeme. Že tam žil Neptun, je báj, ale že tam shora vede 700 schodů, je skutečnost. My kajakáři to máme pohodlnější.
10. den čeká nás poslední etapa do katalánského města ALGHERO (název od mořské řasy nedostalo náhodou, samotné město mí zachovalé hradby a gotickou katedrálu) není daleko. Tady už není Italie, ale typické Španělsko.
11. den Na čas opustíme východním směrem mořské pobřeží a přes MACOMER přejedeme do provincie NUORO s horským masivem GENNARGENTU a také se pokusíme o výstup na nejvyšší horu ostrova, 3 hodiny z parkoviště, dále už zpět na trajekt do Olbia.
12. den trajekt na pevninu, směr Udine, provizorní nocleh
13. den příjezd do Brna ve večerních hodinách
INFORMACE:
Pojedeme mikrobusem s přívěsem na kajaky. Připravte se na zdlouhavou cestu. Busem musíme ujet 1125 km. Pak ovšem ještě 9 hodin trajektem. Spát budeme ve stanech, někdy v kempu, někdy ve volné přírodě. Sardinie trpí nedostatkem pitné vody. Pohodlné je koupit vodu balenou, plastikový kanystřík se do výbavy hodí. Kromě brýlí, opalovacího krému a pro jistotu repelentu, nic zvláštního nepotřebujete, základ potravin bereme sebou (počítáme do lodi přibližně s množstvím 1 kg jídla/os/den).